Sepon mietteitä

Sepon mietteitä

ti 11. heinäkuuta 2017 19.40.00

Jo kolmatta vuotta peräkkäin luonto on antanut meille kirjaimellisesti kylmää kyytiä. Jo talvella jään peittämää kenttää katsellessa heräsivät pahat aavistukset. Eihän se ollut kunnolla toipunut vielä edellisistäkään koettelemuksista. Hitaasti edennyt kevät ja historiallisen kylmä kesäkuu veivät lopullisesti edellytykset hyvästä kasvukesästä. Seuraus nähdään, kentän kunto ei todellakaan ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Se, ja myös tietysti hyvien peli-ilmojen puute, on karsinut pelikierroksia, mutta ennen kaikkea kiristänyt kentänhoitajien hermot äärimmilleen. Parhaansa ovat kuitenkin tehneet, taistelu luonnon aiheuttamia tuhoja vastaan jatkuu ja kaikki siitä saatu oppi otetaan talteen.

Myös Raahe Golf Oy:n hallitus joutuu pohtimaan sitä, mitä tällainen tilanne vaikuttaa taloudellisesti. Putoaako budjetilta pohja? Mitä korjausliikkeitä pitää ja voidaan tehdä? Kuinka pitkälle tulevaisuuteen näillä on vaikutusta? Kaikeksi onneksi budjetilla on vankka perusta. Kierrosmäärien putoaminen alkukesästä tuo siihen loven, mutta hyvä loppukesä ja lämmin syksy voivat tuoda siihen mukavasti korjausta. Ja jokainen meistä voi siihen myös vaikuttaa esimerkiksi osallistumalla kilpailuihin. Pienetkin tulovirrat kasvavat pitkässä juoksussa isoksi joeksi. Ja kun hallitus pitää huolen siitä, että menot pysyvät kurissa, on seurauksena (tämä on varma tieto), että tästäkin vuodesta selvitään.

Osakeyhtiön perimmäisenä tarkoituksena on tuottaa osakkailleen voittoa. Mielen-kiintoinen kysymys on, miten se toteutuu golf-osakeyhtiön kohdalla? Suomessa ei taida olla montakaan golfkenttää, jotka on rakennettu lähtökohtaisesti tuottamaan rahallista voittoa, vaan tarkoituksena on ollut tarjota mahdollisuus harrastaa golfia. Useita lajeja aikanaan harrastaneena voin todistaa, että kaikki harrastukset maksavat. Niin myös golf. Osakkaan voitto syntyy siis siitä, että harrastaminen on edullisempaa kuin ilman osaketta. Sellaiset pelaajat, jotka oman kentän lisäksi kiertävät vieraskenttiä, voivat helposti laskea voiton jo yksistään osakasetukentiltä saatavien alennusten avulla.

Pelkästään omalla kentällä pelaavilla ”voiton” osoittaminen on ehkä mutkikkaampaa. Osakasetujen luettelosta jokainen voi poimia itseään koskevat asiat, mutta itse miellän omalta kohdaltani voitoksi myös tavallaan aineettomat asiat. On hieno tunne saapua kentälle, jonka kehittämisessä on saanut olla mukana ja on nähnyt sen kasvun pienestä peltokentästä nykyisiin mittoihin. On mukava olla rakentamassa ja kehittämässä sellaista, joka näkyy ja vaikuttaa paikkakunnalla vielä kymmenien, mahdollisesti satojenkin vuosien päästä. Ja samalla voi harrastaa liikuntaa, joka näin vuosien lisääntyessä tuntuu entistä paremmin sopivan terveysliikunnaksi.

Lämmintä ja pitkää loppukesää toivoen

Seppo Routaniemi